Förberedelser
Vid infångande av skygga och förvildade katter med kattfälla är det alltid bäst att börja med att vänja katterna vid att de får ALL mat i fällan. Glöm aldrig att den största anledningen till att en katt inte går in i fällan är att den kan få mat på annat håll! En katt som redan vant sig vid att fällan är en ofarlig plats är mycket lättare att fånga in den dagen man bokat tid hos veterinären. Har man möjlighet ska man ställa ut fällan med mat i så fort som möjligt.
När man i början matar katter i fällan utan att man ska fånga in dem ska man säkra fällan med en spik i sprinthålet så att luckan inte kan slå igen. Katten kommer då kunna gå in och ut i fällan för att äta och märker att allt är ok.
Fällan skall helst vara övertäckt med tyg, filt eller liknande då det
oftast är mycket lättare att få en katt att gå in i en ”mörk tunnel”,
nyfikna som de flesta katter är. Fällan ska ABSOLUT vara täckt efter
infångandet så att katten inte kan se ut och därmed inte ser dig. På så
sätt känner den sig tryggare.
Tänk på att om det är vått eller
regnigt ute att även täcka med plast över tyget, men se till att det
inte prasslar och låter från fällan då det kan verka avskräckande för en
katt.
Infångning
Vid infångandet sätter man sprintern i hålet och det är väldigt viktigt att plåtskivan i botten på fällan, som sprintern sitter fast i, är vänd åt rätt håll. Plåtskivan skall när sprinter är i, stå upp från marken med ståltråden närmast matskålen längst bak i fällan. Det är när katten kliver på plåtskivan som sprintern åker ur hålet och luckan går igen. Maten skall vara placerad längst in i buren efter plåtskivan.
Har du en lös matskål istället för den som leveras med fällan ska du se till att matskålen inte hindrar plattan från att slå ner hela vägen. För att locka in katten i fällan kan man lägga små matspår som leder fram till matskålen, tänk på att det verkligen är små matspår då vissa katter inte äter mycket och kan äta sig mätta utanför.
Fånga flera eller specifika katter
Ska man fånga flera katter som man vet äter ihop samtidigt eller är man efter en specifik katt ska man istället för sprinten använda sig av en spik med tråd i sprinthålet. När det går flera mindre katter i fällan samtidigt undviker man genom detta att klämma en katt, när den andra katten kliver på plåtskivan. Detta gäller även vid infångade av kattungar, som oftast inte väger så mycket att plåtskivan trycks ner tillräckligt för att sprintern åker ur hålet.
Spiken med tråd sätter man med spikhuvudet ut från fällan och så drar man sig en bra bit ifrån och väntar på rätt tillfälle att dra i tråden när en eller flera katter är helt inne i fällan. Vid minsta risk att någon katt blir klämd i luckan ska man INTE DRA i tråden. Det kommer alltid fler tillfällen.
Vid fångst
När du fångat en katt så försök att få de/dem till veterinären så fort som möjligt, tänk på att inte utsätta dem för onödig stress så som höga ljud, lyft inte på filten i onödan och försök behålla lugnet själv. De flesta katterna är lugna så länge man låter dem vara i fred under filten i fällan, en del katter kan dock leva runt och bli arga när de inte kommer ut, de brukar dock lugna ner sig efter en stund.
Prova hur fällan fungerar med de olika metoderna flera gånger innan du placerar ut den för infångande. Infångandet blir lättare och du känner dig säkrare vilket innebär ett säkrare infångade för katten. Tänk på att ta med en vanlig transportbur om du åker direkt till veterinären, så att de kan flytta över katten till transportburen när katten är sövd. Transportburen ska kunna få plats i konvalescensburen.