Att ta hand om skygga kattungar påminner på många sätt om att ta hand om skygga vuxna katter, men det finns ändå en del skillnader. Som regel går det snabbare att socialisera en kattunge än att socialisera en vuxen katt och man kan också gå lite snabbare fram, där man med vuxna katter bör låta katten ta första steget, kan man med kattungar vara den som tar initiativet till klappning och dylikt.

Kattungar ska inte hållas ensam. Optimalt är två eller fler kattungar som redan känner varandra hålls tillsammans, på så sätt ger de varandra trygghet och de kan tillsammans vänja sig vid allt det nya ovana. Givetvis händer det att en kattunge måste tas in ensam, men det är inte optimalt och man bör försöka para ihop den med en annan kattunge under förutsättningen att båda blir vaccinerade innan de träffas och att de inte lider av smittsamma sjukdomar.


socialiserakattungar

Var ska kattungen bo?

Oftast kommer kattungar direkt utifrån och det är då bäst att de får vara i ett rum själva under en period. Det finns flera skäl till detta; dels till att förebygga ev. smitta av ohyra eller annan sjukdom och dels till att avmaska och vaccinera kattungarna samt observera om de äter, dricker, går på låda som de ska. Efter att ha avmaskat, vaccinerat och ev. behandlat kattungarna mot ohyra kan de så småningom bekanta sig med resten av lägenheten och eventuellt andra katter. Man får inte glömma bort att kattungar i de flesta fall aldrig har varit inomhus och inte är vana vid människor, våra rörelser eller våra ljud. I ett litet utrymme känner sig kattungarna trygga.

När det gäller skygga kattungar (och även skygga vuxna katter) är det viktigt att vara lugn och harmonisk, katterna ser lätt genom vår fasad och märker vår oro och stress även om vi försöker dölja den. När kattungarna börjar känna sig tryggare är det dags för dem att utforska resten av lägenheten, mer om det nedan.

Inne i ”karantänen” är det bra om katten har någonstans att krypa in där den kan känna sig trygg. Däremot ska den helst inte ha möjlighet att gömma sig helt, utan det är viktigt att den kan iaktta oss människor från en plats där den känner sig trygg.

Behandling av ohyra

Så fort som katterna, vuxna som kattungar, kommer är det klokt att avmaska dem. Det finns ett antal olika avmaskningsmedel, se tabell på denna sida. Ett som tar alla sorter av vanlig mask är Axilur (receptfritt). Den finns i flytande form och kan mosas ned i mjukmat doserat efter kattens vikt. Även Milbemax är ett bredspektrum avmaskningsmedel. Tabletten kan med fördel krossas och blandas in i maten, t ex tonfisk. Milbemax kräver endast en behandlng till skillnad från Axilur där man behandlar tre dagar i rad.  Ställ undan annan mat och vänta med att ta fram den tills mjukmaten med avmaskningsmedlet är uppäten.

Vid behov kan katten behandlas med Stronghold (receptbelagd) som behandlar löss, loppor, skabb och rundmask. Det är en vätska som ska droppas i nacken på katten, katten ska sedan vara kvar i karantän en vecka innan ohyran är borta. Att ge kattungarna Stronghold är mer eller mindre svårt beroende på hur lugna kattungarna är.


Socialisering

Tiden i ”karantän” går inte bara ut på att kattungarna ska bli fria från ohyra och få chansen att äta upp sig, utan även på att socialiseringsprocessen ska börja. Hur man ska gå tillväga med den beror givetvis på hur trygga och tama kattungarna är när de kommer. Det är dock alltid viktigt att vara lugn och harmonisk när du är med kattungarna. Prata gärna med lugn röst när du är med de, sätt ner dig och småprata lite om ditt och datt så att katterna vänjer sig vid din röst. Sitt gärna så att kattungarna kan se dig, men titta inte på dem hela tiden utan titta åt ett annat håll merparten av tiden i början.

Det finns några andra kattknep för att visa att du är en snäll varelse. Antagligen kommer du att se att kattungarna blinkar mot dig, det är ett tecken i kattvärlden på att man är snäll och ofarlig och inte utgör något hot, och det kan du använda på samma sätt för att visa att inte heller du utgör något hot. Att blinka och sedan vända bort huvudet med ögonen slutna är också bra. Även att gäspa är i kattvärlden ett tecken på att man är ofarlig. När du väl sitter i ett litet rum, pratar för dig själv, blinkar och gäspar frenetiskt och resten av tiden tittar in i väggen kommer du antagligen börja undra om du är helt spritt språngande galen, men tack och lov ger det faktiskt resultat.

En av sakerna som gör det lättare att socialisera kattungar än vuxna katter är deras nyfikenhet och lekfullhet. Om du börjar vifta med en rolig fjäderpinne eller ett kul snöre är chansen stor att kattungarna helt glömmer bort faran och vill leka, iallafall när den första chocken lagt sig. När kattungen väl är helt fokuserad på leken kan man som i förbifarten röra den lite och våga sig på en liten klapp.

Man kan även pröva att försiktigt klappa kattungen, se då till att den ligger på en trygg plats och känns lugn, det är viktigt att förutsättningarna är så goda som möjligt för att det inte ska bli en alltför negativ upplevelse för kattungen. Sträck fram handen så kattungen kan nosa på den och klappa den försiktigt på bakkroppen.

Kattungen kommer antagligen att tycka att det är jätteotäckt, men kommer sannolikt inte att försöka fly eller göra några utfall utan nöja sig med att krypa undan litegrann. Får du chansen att klappa igen så gör det, men ge också kattungen lite tid att vänja sig. Se till att blinka långsamt medan du gör det här.

Du kan också använda dig av god mat, exempelvis räkor eller köttfärs eller andra godbitar för att få katten att våga sig fram till dig. Sträck fram handen mot kattungen med munsbiten vid fingerspetsarna, förhoppningsvis vågar sig kattungen fram till dig och det här kan vara ett bra verktyg att vänja kattungen vid händer och människor. Om kattungen inte vågar sig fram kan man ta det i flera steg och börja med att lägga fram det mat i närheten av katten och hålla fram handen en bit ifrån. Du kan då sakta men säkert hålla handen närmre och närmre kattungen.