Artikel från Sydsvenskan, publicerad 27 december 2011

Det fanns en tid när livet inte var så lätt för Knasen, Kerstin, Sigrid Tascha och de andra katterna i Skanörs hamn. Med så fick de jobb som råttjägare med rätt till tjänstebostad och fri mat.

Sydsvenskan kommer på besök en gråkylig eftermiddag i november. Till en början verkar hamnen tom och ödslig. Men när Bitte Lindqvist, Eva Mattsson, Pia Undén och Birgitta Wessow kommer med mat dröjer det inte länge förrän gråstrimmiga skuggor kommer smygande mellan sjöbodarna.


JBAkatter1 jpg 1029780a
Lunch i hamnen. När matdags börjar närma sig kommer hamnens katter smygande mellan sjöbodar och fisklådor. Snart låter de sig väl smaka av torrfoder och kattdelikatesser på burk.

Snart låter sig katterna väl smaka av torrfoder och burkmat i stora skålar. Den som sedan vill vila middag kan ta sig bort till ”Barkahuset”, en sjöbod som fått viss inredning för att passa katter som söker skydd undan kyla, vind och väta. En del av katterna har dock hittat egna skyddade krypin under de många sjöbodarna. Men kattlivet i hamnen har inte alltid varit vad det är.

– Det började i somras. Jag såg katter som letade mat bland soporna här i hamnen, berättar Bitte Lindqvist.
Hon bestämde sig för att försöka förbättra tillvaron för hamnens katter och fick hjälp av Föreningen Förvildade Katten Öresund med att fånga och kastrera alla katterna. Det har gjort att förödande revirstrider inte längre är ett problem.

Bössor står nu hos traktens företagare, lokala butiker och båtklubbar. Pengarna behövs. Kattkolonin äter för omkring 2000 kronor i månaden. Kastrering av en hankatt kostar 625 kronor och ungefär dubbelt så mycket för en hona.

– En av affärerna och jag matar varje dag hela året, berättar Bitte Lindqvist och tillägger att hon med ljus och lykta söker fler som kan hjälpa till.

Av de numera, efter omständigheterna, välmående katterna har det blivit effektiva jägare som håller området rent från råttor och möss. De som har båtar i hamnen är nöjda.

Problemen med skador på segel och annat har till stor del försvunnit
Bitte Lindqvist.

Text: Mats Amnell


FFÖ kämpar mot katters hemlöshet
Föreningen Förvildade Katten Öresund, FFÖ, arbetar för att hjälpa hemlösa katter till en bättre tillvaro. Man fångar in, märker, kastrerar och släpper katterna som sedan matas i fritt tillstånd i väntan på att föreningen försöker hitta ett hem åt dem. Man sprider också information om katters behov av kärlek, omvårdnad och social kontakt för att förebygga att djuren överges av sina ägare.